Skip to main content

Werken in de horeca, doen of niet?

PION horeca promotie uitzendbureau Bergen op Zoom Personeel collega meewerken medewerker Tafel Dekken Bestek

Je zit lekker te eten in een restaurant, je kijkt naar de serveerster en denkt: is een baan in de horeca iets voor mij? Werken op leuke feesten, rondrennen om alle klanten zo snel mogelijk te bedienen en werken op avonden en in weekenden? Eén ding is zeker, je zal hard moeten werken als je in de horeca aan de slag gaat. Werken in de horeca is daarom niet voor iedereen weggelegd. Bekijk hieronder of werken in de horeca iets voor jou is.

Collegialiteit

In de horeca zal je veel samenwerken met je collega’s. Even bijspringen als het nodig is, een dienst overnemen als je collega plots niet kan werken en samen schoonmaken als de klanten vertrokken zijn. Dit schept natuurlijk een band en zorgt voor een goede teamspirit. Het komt zelfs voor dat je collega’s ook je vrienden worden, waar je op je vrije dag een kopje koffie mee gaat drinken.

Werken op onregelmatige tijden

De drukke tijden in de horeca zijn vaak in de avond, in het weekend en op feestdagen. Dit heeft voor en nadelen. Als je op zoek bent naar een horeca bijbaan naast je studie, dan is het ideaal om op deze tijden te werken. Als je op zoek bent naar een fulltime job dan kunnen deze werktijden je tegenstaan.

Werken op feesten/evenementen

Als je gaat werken in de horeca, kan het zo zijn dat je aan de slag gaat op toffe feesten en evenementen. Het ligt er natuurlijk aan bij wat voor soort je bedrijf je aan het werk gaat. Het kan zo zijn dat je aan het werk gaat op festivals, themafeesten of bijvoorbeeld op bruiloften. Op zulke feesten en evenementen hangt altijd een leuke sfeer.

Gratis eten en fooi

Even wat proeven in de keuken, wat hapjes eten als je klaar bent en misschien krijg je wel een gratis maaltijd. Je zal sowieso lekkere dingen mogen proeven als je in de horeca werkt. Daarnaast heb je ook kans op een leuke fooi.

Hard werken en multitasken

In drukke periodes zal je de benen uit je lijf lopen om alle klanten tevreden te houden. Zo leer je multitasken en prioriteiten stellen. Je zal allerlei taken op je bord krijgen maar je moet er zelf voor zorgen dat de belangrijkste eerst uitgevoerd worden.

De klant blij maken

Het allerbelangrijkste in de horeca is natuurlijk dat de klant tevreden is. Het is dan ook jouw taak om ervoor te zorgen dat de klant een geweldige tijd heeft. Je moet het dus zeker gastvrij zijn en het leuk vinden om met klanten om te gaan, als je in de horeca wilt werken.